Skip to main content
rouwverwerking

Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?

By 9 december 2020No Comments

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. Ze hebben heel veel bijgedragen hoor, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.

Vier kinderen brengt ze groot. Alleen. Haar man overleed drie jaar geleden na een slopende ziekte. Zij bleef achter, in een groot huis, met vier kinderen en een hond.

Ze heeft juist drie kerstbomen opgetuigd. Die van haarzelf, van haar ouders en een kleintje in het beschermd-wonen-appartement van haar zus. De kinderen helpen mee waar ze kunnen, maar ze zijn nog jong en hebben het ook moeilijk omdat ze hun vader missen. Vanaf tweede kerstdag gaan ze uit logeren. Zij nodigt dan haar ouders en zusje uit. Kookt lekker voor ze en verder wil ze vooral even helemaal niets. Ze is moe, doodmoe.

Ze was uitgenodigd om te komen eten bij vrienden, maar vorig jaar had ze het daar niet zo naar haar zin gehad. Allemaal blije mensen, allemaal stellen en gezinnen. Ik voelde me daar zo alleen, verzucht ze. Ik voel me eigenlijk altijd erg alleen. Ik ben vooral bezig voor anderen en als ik klaar ben met werken en zorgen val ik uitgeput op de bank in slaap.

Met Sinterklaas heeft ze de kinderen enorm verwend. Ze had opslag gekregen en de dertiende maand komt eraan. Konden ze even gewoon lekker genieten, zegt ze. Voor zichzelf had ze ook wat cadeautjes gekocht. Het was eigenlijk best een leuke avond.

Maar waar en bij wie ik ook ben, ik voel me altijd alleen. En in december is dat het ergst. Elk jaar opnieuw. Nog even en dan is het gelukkig weer januari. Terwijl ik altijd zo hield van de decembermaand. Voor mij begonnen de feestdagen al met de intocht van Sinterklaas. Gezellig samen de stad in, daarna met zijn allen aan tafel en spelletjes doen. Onze kerstboom stond al in de woonkamer voor Sint goed en wel het land had verlaten. En met kerst ging ik helemaal op in de kerstmenu’s, dinertjes en feestjes. En nu? Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?